Manuel Mérida – Cinquiéme Couleur

Manuel Mérida – Cinquiéme Couleur

Artista
Manuel Mérida

Text
Hervé Mikaeloff, Valentina Locatelli i Lourdes Blanco

Direcció de la producció gràfica
Cinquième Couleur

Impressió i enquadernació
Nexe Impressions / Artmoon

La Nathalie Guiot, directora de la impremta Cinquième Couleur de París, amb qui tenim el plaer de col·laborar en diferents projectes lligats al món de l’art, ens va proposar de treballar en aquest repte de l’artista Manuel Mérida, en el marc d’una exposició organitzada per l’Espace Meyer Zafra de París.

A Manuel Mérida, un reconegut artista franc-veneçolà, li agrada experimentar amb matèries orgàniques en les seves obres, i des d’un punt de vista filosòfic la seva inspiració està motivada per la successió de construccions i deconstruccions que ens dona el temps. En aquest sentit, el seu referent s’inscriu en la visió d’Heràclit, el filòsof grec del segle VI abans de Crist, que comparava els canvis perpetus a què la vida ens sotmet amb la fluïdesa constant d’un riu.

La singularitat d’aquest projecte la trobem en la coberta del llibre. L’artista ha treballat els pigments de colors en una dosi específica i concreta, i aquest pigment havia de dipositar-se en la coberta com una mena de fluid, com una mena de “visió des de la peixera”. A més, la quantitat havia de ser la mateixa per a cada exemplar. Aquí hem hagut de recórrer a l’R+D per poder arribar al resultat que l’artista desitjava. En aquest sentit, el treball coordinat i en equip de l’oficina tècnica de Nexe Impressions i el taller Artmoon de Quart (Gironès) ha aconseguit l’objectiu.

El resultat us l’expliquem en les imatges, el vídeo, i la fitxa tècnica que acompanya aquest post. Un repte en el qual hem patit i gaudit a parts iguals, però com sempre que el resultat és exitós, ha valgut la pena.

Sempre gaudim explorant els límits del nostre ofici, intentant anar més enllà del que és convencional, per a produir peces singulars i originals i ajudar d’aquesta manera als nostres clients i col·laboradors, a aconseguir els objectius de projectes tan especials.

FITXA TÈCNICA

Paginació

Llibre 180 pàgines + guardes + coberta amb capes

Format

280 x 340 mm

Impressió

Interior: HP INDIGO a 4/4 tintes sobre un offset superior extra FSC de 170 g
Coberta: Impresa a un color, amb encuny de 20 cm de diàmetre

Paper

Interior: Offset superior extra FSC de 170 g.
Guardes: Offset Popago Intense de 140g (groc, taronja i blau a joc amb els pigments)
Coberta amb 6 capes:

Confecció de la coberta

En primer lloc, es van encunyar les capes 2 i 4. Tot seguit, es va contracolar la 1a guarda (capa 5) al 2n cartró encunyat (capa 4), de manera que ens servís de recipient per a poder dipositar el pigment que l’artista ens va fer arribar en dosis úniques per a cada llibre. Un cop vessat el pigment, es va col·locar el Plexiglass (capa 3) i a sobre se li va contracolar la capa 2. En acabar, es va contracolar el folre (capa 1) i es va fer l’estampació en calent KURZ COLORIT amb groc, taronja i blau, a joc amb els pigments i guardes. La peça resultant es va contracolar a la darrera capa (6), prèviament encunyada, que fa de guarda del llibre.

Enquadernació

Tapa dura impresa de 2,5 mm amb cartolina blanca ivori sense capçades i llom pla.

Acabats

Estampació en calent a la portada amb el nom de l’artista (3 colors diferents)
Manipulació del pigment: el pigment subministrat per l’artista s’aplica a dosis individuals directament sobre el cercle retallat.

Embalatge

Caixes individuals en cartró microcanal reciclat fetes a mida i personalitzades amb els mateixos colors dels pigments.

Sense comentaris

Publica un comentari